Vinsatser - hembryggning,
vintillverkning på enklaste sätt.

Turbo används bara till mäsk,
inte till vin. Läs om turbojäst här.

Aktivt kol eller reverse osmos?

  Vinsatser - vinbryggning lätt och snabbt. Hembryggning och vintillverkning
Turbojäst

Vinsatser

Aktivt kol English please!
  VINSATS-TYPER
    Snabbvin
    Super-snabbvin
    Starkvin
    Super-starkvin
    Druv-vinsatser
    Frystorkade vinsatser
     
  INUTI DIN VINSATS
    Vinjäst mm
    Druvsaft
     
  HUR GÖR MAN VIN?
    Utrustning
    Steg för steg
    Vintillverkning tips
     
  ÖVERKURS
    Beräkna alkohol
Vinsatser:
Druvvinsatser för bästa kvalitet
Det är egentligen självklart när man tänker efter; Alla kommersiella viner görs på druvor så om du använder druvsaft (druvkoncentrat) i din vinsats kommer du närmare kommersiell kvalitet på ditt hemgjorda vin. Därmed inte sagt att ett äppelvin är dåligt, det är bara inte särskilt likt en Chardonnay och ett blåbärsvin är rätt långt ifrån en Cabernet Sauvignon.

När du väljer vinsats - titta på innehållet och kontrollera att det är druva och inget annat.Nästa sak man bör kontrollera är mängden råvara. Det är vanligt bland de billigare s.k. snabbköpsvinerna att fabrikanten använder bara en skvätt druvsaft (eller värre: äppelsaft) och fyller upp med sockerlag. Det blir en billig produkt men smaken är därefter. Ibland fuskas det med essenser också för att täcka över fusket med saften.

En bra vinsats ska

  • vara tung (mycket råvara)
  • vara gjord på druva

De lite billigare vinsatserna är ofta packade i 5-liters dunkar och ger 23 liter vin. Dessa hittar du ofta i livsmedelsbutiker etc.

Högre kvalitet hittar du i din specialbutik, en riktigt bra vinsats innehåller upp emot 6-7 liter råvara (och det blir fortfarande ca 23 liter vin, dvs fylligare än 5-liters-dunkviner).

Bra märken är DOC's och Grand Superior, båda med extremt mycket råvara men kostar förstås lite mer. Dessa märken hittar du bara i specialbutiker. Grand Superior är troligen Sveriges dyraste vinsats och är till för dig som vill ha det bästa som går att göra.

Vinsats

Typiskt för de bättre vinsatserna är att man här också har satsat mer på olika vinjäster för olika typer av vin, druvsaften är inte bara "druvsaft" utan kommer faktiskt från Cabernet Sauvignon-druvor, Chardonnay-druvor etc för att bli så likt originalvinet som möjligt. Man har ofta även ekspån med för att få fram en effekt av lagring på ekfat och i extremfallet (Grand Superior) är det olika typer av ekspån för olika viner. En Chardonnay lagras inte på samma typ av ekfat som en Cabernet Sauvignon!

  Vinsatser - Ölsatser - Mäsk - Turbojäst - Alkohol - Vinbryggning - Ölbryggning - Destillation - Hembränt