Vinsatser - hembryggning,
vintillverkning på enklaste sätt.

Turbo används bara till mäsk,
inte till vin. Läs om turbojäst här.

Aktivt kol eller reverse osmos?

  Vinsatser - vinbryggning lätt och snabbt. Hembryggning och vintillverkning
Turbojäst

Vinsatser

Aktivt kol English please!
  VINSATS-TYPER
    Snabbvin
    Super-snabbvin
    Starkvin
    Super-starkvin
    Druv-vinsatser
    Frystorkade vinsatser
     
  INUTI DIN VINSATS
    Vinjäst mm
    Druvsaft
     
  HUR GÖR MAN VIN?
    Utrustning
    Steg för steg
    Vintillverkning tips
     
  ÖVERKURS
    Beräkna alkohol

Vinsatser:
Snabbvin - de första vinsatserna

Begreppet snabbviner brukade för stå för s.k. 3-veckors vinsatser, det var de första som kom på 70-talet och det finns fortfarande flera sådana att köpa, oftast i livsmedelsaffärer. De första s.k. 3-veckorsvinerna var märken som Vinamat, Vigneron med flera. Oftast baserade på äppelsaft som är något billigare än druva (och mycket billigare än bra druvsafter som Cabernet Sauvignon etc).

Numera brukar typiska "snabbviner" bli färdiga på 7-9 dagar och bland de mest kända märkena finns Willes 9-dagars (har varit med så länge att Lars Winnerbäck har diktat om en "Willes vit i buskarna" i en av sina låtar som ett minne från ungdomen...). Även de "gamla hederliga" vinsatserna som Vinamat, Vigneron etc har krokat på trenden och finns nu oftast i 7-dagarsversion men är i stor utsträckning fortfarande baserade på äpple.

Willes var det första snabbvin som gick fortare än 3 veckor. När det kom ut i början på 90-talet var 9 dagar något helt otroligt. Det är fortfarande ett mycket bra märke med hög och jämn kvalitet och ger viner av nära kommersiell kvalitet. Läs mer om Willes vinsatser här.

Andra märken av god kvalitet är t ex budgetvinet Australian Blend vinsatser och DOC's 7-dagars eller den mycket välkända vinsatsen Dr Karnac's (säljs av bland annat Essensspecialisten). DOC's är egentligen ett superkvalitets-vin men finns även i 7-dagars version. Australian Blend finns i flera olika hastigheter, 3-veckors, 7-dagars och 4-dagars. Gemensamt för alla dessa är att jästen och näringen - de viktigaste delarna förutom druvsaften - kommer från den bättre av de två tillverkarna som klarar att göra dessa special-satser.

Vissa billigare snabbviner görs på enklare typer av jäst/näring och går visserligen snabbt men är ojämnare i kvaliten och lite "blekare" i smaken. Det kommer dels av den billigare vinjästen, det är stor skillnad på jäst och jäst, dels av att näringen inte är lika "komplett" utan ligger lite närmare en turbojäst vilket tenderar att ta bort en del av druvans karaktär.

Bland övriga märken på marknaden märks La Mancha, Falcon Crest, Rulles, Nonne Noir, Harry's med flera samt en uppsjö av olika lokala typer som oftast är ometiketterade varianter av någon av de övriga.

Snabbvin, en summering: Vinsats som blir färdig på 7-9 dagar. Jästid typiskt ca 6-8 dagar, klarning ca 1 dag, därefter är vinet färdigt att dricka.

vinsats

wine making kit

  Vinsatser - Ölsatser - Mäsk - Turbojäst - Alkohol - Vinbryggning - Ölbryggning - Destillation - Hembränt