Vinsatser - hembryggning,
vintillverkning på enklaste sätt.

Turbo används bara till mäsk,
inte till vin. Läs om turbojäst här.

Aktivt kol eller reverse osmos?

  Vinsatser - vinbryggning lätt och snabbt. Hembryggning och vintillverkning
Turbojäst

Vinsatser

Aktivt kol English please!
  VINSATS-TYPER
    Snabbvin
    Super-snabbvin
    Starkvin
    Super-starkvin
    Druv-vinsatser
    Frystorkade vinsatser
     
  INUTI DIN VINSATS
    Vinjäst mm
    Druvsaft
     
  HUR GÖR MAN VIN?
    Utrustning
    Steg för steg
    Vintillverkning tips
     
  ÖVERKURS
    Beräkna alkohol

Vinsatser:
Starkvin - hur man får 15% alkohol

De flesta tror att deras hemgjorda starkviner är högre i alkohol än vad dom faktiskt är. Det är ganska lätt att komma upp i ca 15-16% men över det är mycket ovanligt. Det smakar oftast som högre alkohol men det är i praktiken omöjligt att smaka sig fram till om man har 16 eller 18% alkohol.

Det är inte svårt att göra starkvin, det är bara att

  • tillsätta mer socker
  • låta jäsa längre

Om du använder en vanlig vinsats (inte en starkvinsats) kan du oftast tillsätta ca 1 kg socker extra, gärna efter ca 1-2 dagars jäsning så att inte sockerhalten blir för hög i början vilket kan försvåra jäsningen.

En tillsats på 1 kg extra klarar alla normala vinjäster att jäsa ut. Det ger dig ca 2% högre alkoholhalt än du skulle fått annars och de flesta bords-vinsatser ger ca 10-12%. Alltså får du här i bästa fall ca 14%.

För att komma högre måste du tillsätta mer socker men det är inte säkert att vinjästen i din vinsats klarar att jäsa ut så mycket. Helst vill man tillsätta 2 kg extra på en vinsats. Originaljästen kan klara det men får ofta problem och vinet kan stanna innan allt socker är utjäst. Det är oftast inget problem eftersom de flesta starkviner som Vermouth etc ändå ska vara söta men i det fallet får du förstås inte den alkoholhalt du hade räknat med, du kunde lika gärna eftersötat ditt förstärkta lättvin.

För bästa resultat: Byt ut originaljästen mot en s.k. starkvinsjäst (bäst är frystorkad jäst, den flytande brukar inte klara samma höga alkoholhalt och kan ofta vara halvdöd när du köper den). Starkvinsjäst hittar du i din specialbutik.

Tänk på att när du ska tillsätta socker behöver du först blanda ut det i lite vatten (tillsätt ALDRIG rent socker direkt i en jäsande mäsk). Därför måste du "spara" lite av vattnet som tillsätts till vinsatsen. Räkna med att du behöver ca 1-2 liter vatten per kg socker du vill lösa upp.

Ta gärna varmvatten från kranen och lös upp sockret i men kom ihåg att låta det stå någon timme sen så att det inte är för varmt när du tillsätter lösningen till din jäsande vinsats. För hög värme här kan skada jästen.

Jästid: Du bör räkna med att en 3-veckors vinsats tar bortåt 5 veckor istället om du tillsätter 1-2 kg socker. En 7-dagars tar omkring 10-15 dagar.

Låt jäsa så länge du ser någon aktivitet. Kontrollera gärna med en jäsningsmätare (sockermätare, oechslevikt) att sockerhalten sjunker dagligen, då är jäsningen fortfarande igång. Det är bättre att jäsa ut allt socker först och sedan eftersöta, än att försöka stoppa när vinet är halvsött. Du får högre alkohol om du jäser ut helt och sedan tillsätter socker efter klarningen istället. Dessutom är det lättare att tillsätta sockret sen, lättare att beräkna och dosera.

  Vinsatser - Ölsatser - Mäsk - Turbojäst - Alkohol - Vinbryggning - Ölbryggning - Destillation - Hembränt