Vinsatser - hembryggning,
vintillverkning på enklaste sätt.

Turbo används bara till mäsk,
inte till vin. Läs om turbojäst här.

Aktivt kol eller reverse osmos?

  Vinsatser - vinbryggning lätt och snabbt. Hembryggning och vintillverkning
Turbojäst

Vinsatser

Aktivt kol English please!
  VINSATS-TYPER
    Snabbvin
    Super-snabbvin
    Starkvin
    Super-starkvin
    Druv-vinsatser
    Frystorkade vinsatser
     
  INUTI DIN VINSATS
    Vinjäst mm
    Druvsaft
     
  HUR GÖR MAN VIN?
    Utrustning
    Steg för steg
    Vintillverkning tips
     
  ÖVERKURS
    Beräkna alkohol

Vinsatser:
Bruksanvisning steg för steg

 

Här följer en "standard" bruksanvisning för en vinsats. Den är för en 7-dagars vinsats av typen "dunk-vin" där sockret redan ingår.

För andra typer av vinsatser får man modifiera bruksanvisningen något: längre jästid för ett starkvin t ex och tillsättning av socker (för att få högre alkohol).

vinsats

Start

A. Gör först rent och sterilisera all utrustning med bryggrens och skölj noga efteråt. Diskmedel etc är inte tillräckligt steriliserande i det här fallet.

B. Häll druvkoncentratet i ditt jäskärl och fyll upp till 23 liter totalt (för bordsvin 10-13% alkohol) med ljummet vatten, ideal temperatur 25-30 grader. För starkvin (Vermouth etc): Fyll upp till 20 liter nu och efter ca 2 dagars jäsning häller du i 1.5 kg socker blandat med 2 liter ljummet vatten. Blanda väl och kontrollera startvärdet med en hydrometer (jäsningsmätare). Du kan hoppa över hydrometervärdet men det är bra att ha vid felsökning, beräkning av alkohol etc.

C. Kontrollera att temperaturen i vinsatsen är under 30 grader. Strö därefter ut innehållet i påse 1 (vinjäst) jämnt över ytan (för att undvika klumpar), låt stå i 15 minuter och blanda sedan väl.

D. Montera jäsröret med lite vatten i och låt vinsatsen stå för jäsning i rumstemperatur, bäst 20-25 grader. Lägre temperatur kan öka jästiden.

Placera jäskärlet (helst en jäshink) på en stol etc för att underlätta omtappning senare. Välj alltid ett säkert ställe med hänsyn till att det kan läcka, skumma över etc. Jäsningen bör starta inom 24 timmar (skum på ytan, bubblor i jäsröret).

Jäsning - 5-6 dagar (Starkvin: 10-12 dagar)

Låt stå för jäsning i 20-25 grader. Om du gör starkvin sätter du till resten av sockret + vatten efter 2 dagars jäsning (se punkt B ovan).

Efter jäsningen - Omtappning

Kontrollera att jäsningen är över - ingen synlig aktivitet, samma hydrometervärde flera dagar i rad (under noll - svart eller röd skala) och vinet bör smaka torrt (inte sött). Om du är osäker så hittar du mycket tips för vinbryggning här. När du är helt säker på att jäsningen är över.

OBS: Hydrometern kan du använda för att beräkna alkoholhalten med, skriv ner ditt slutvärde och stoppa in i formlerna för alkoholhalt här (du tog väl startvärdet i början....).

A. Tappa om vinet med en hävert till ett annat väl rengjort och steriliserat kärl så att du blir av med bottensatsen. En extra jäshink är bra här.

B. Smaka på vinet för att kontrollera att det inte är sött. Om ditt vin är torrt är det nu tid att tillsätta påse 2 (jässtopp). Skaka därefter ur kolsyran kraftigt i flera minuter.Låt vinet stå en timme och upprepa kolsyreproceduren igen. Klarningen fungerar bara om all kolsyra är borta så upprepa gärna urskakningen flera gånger.

Direkt därefter - Klarning

A. När all kolsyra är borta: Tillsätt påse 3 (klarning A) och blanda i 30 sekunder. Låt stå till i några timmar, eller om du kan, tills nästa dag.

B. Efter 3-24 timmar: Tillsätt påse 4 (klarning B) och rör om sakta i 30 sekunder. Du bör röra upp bottensatsen försiktigt. Tappa inte om mellan klarning A och klarning B och försök inte skaka ur kolsyra mer.

Läs mer om klarning här så att du förstår det här med hur och när man skakar ur kolsyra etc.

C. Låt stå för klarning i 24-48 timmar. I enstaka fall tar det längre tid.

Efter klarningen - Tid för buteljering

När ditt vin är kristallklart, tappa om till ett annat väl rengjort och steriliserat kärl så att du blir av med all bottensats. Buteljera därefter vinet med hjälp av din hävert. Om vinsatsen innehåller en separat arom (vissa starkviner mm) tillsätter du den efter omtappningen, innan du buteljerar.

Klart!

   

 

  Vinsatser - Ölsatser - Mäsk - Turbojäst - Alkohol - Vinbryggning - Ölbryggning - Destillation - Hembränt