Vinsatser - hembryggning,
vintillverkning på enklaste sätt.

Turbo används bara till mäsk,
inte till vin. Läs om turbojäst här.

Aktivt kol eller reverse osmos?

  Vinsatser - vinbryggning lätt och snabbt. Hembryggning och vintillverkning
Turbojäst

Vinsatser

Aktivt kol English please!
  VINSATS-TYPER
    Snabbvin
    Super-snabbvin
    Starkvin
    Super-starkvin
    Druv-vinsatser
    Frystorkade vinsatser
     
  INUTI DIN VINSATS
    Vinjäst mm
    Druvsaft
     
  HUR GÖR MAN VIN?
    Utrustning
    Steg för steg
    Vintillverkning tips
     
  ÖVERKURS
    Beräkna alkohol

Vinsatser:
Super-snabbvin - 5 dagar eller fortare

Ok, nu börjar det gå undan. Super-snabbviner är något ganska nytt som har kommit i spåren på den otroliga utvecklingen av turbojäst. Turbojäst är förstås helt olämpligt för vintillverkning (mäsken blir klar fort men tappar all smak) men tekniken bakom att tillföra exakt rätt näring visade sig fungera väl ihop med vinjäst och mindre modifieringar av näringen.

Det finns inte många super-snabbviner, det är bara 1-2 företag i Sverige som klarar att tillverka en mycket snabb vinsats som fortfarande smakar lika bra som kommersiella viner.

Ju fortare man jäser, desto mer försvinner av råvarans karaktär och försöker man jäsa för fort smakar vinet bara alkoholiserad saft. Det har visat sig att gränsen (för tillfället) verkar gå vid 4-5 dagars tillverkningstid. Det har visserligen funnits snabbare vinsatser (1-dagars!) men då är det "fusk", dvs man har jäst fram en mäsk på 24 timmar och sedan tillsatt all smak efteråt med essenser. Det kan inte jämföras med "riktig" vinjäsning som ger en helt annan kvalitet.

Mest känt av super-snabbvinerna är nog Cantina. Märket är det största i både Sverige och England och ger ett färdigt vin på bara 5 dagar.

Det finns både standardtyper (rött, vitt, rose) och det s.k. Guld-sortimentet med sorter som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Grigio och Montepulciano. Speciellt Guld-serien ger viner som ligger mycket nära kommersiell kvalitet.

Ett annat mycket känt märke är Australian Blend som finns i 4-dagars version, 7-dagars och 3-veckors. Australian Blend 4-dagars vinsats är marknadens snabbaste "riktiga" vinsats och ger förvånansvärt bra viner. Perfekt när du får oväntat besök....
  Vinsatser - Ölsatser - Mäsk - Turbojäst - Alkohol - Vinbryggning - Ölbryggning - Destillation - Hembränt